Archi Jamt (Foto: Anna Sivertsson)

Om Archi Jamt

Stråkkvartetten Archi Jamt har sedan 2005 gjort ett mer än ett hundratal konserter runt om i södra Norrland. Det började med en turné i Estrad Norrs regi och fortsatte med hängivet spelande på eget initiativ då kvartettens medlemmar visade sig fungera kanon tillsammans. Succén var ett faktum och det fanns ett uppenbart sug efter en stråkkvartett i Jämtland –det är nämligen en typ av ensemble som man kan använda till precis allt i musikväg, och därtill finns en oändlig mängd fantastisk musik som genom musikhistorien skrivits för just stråkkvartett.

"Archi Jamt" – de "Jämtländska Stråkarna" - fick en rivstart med frekventa uppdrag, blev uppmärksammade i P2:s Mitt i musiken och har vid dags dato spelat i så gott som alla sammanhang där man rymmer fyra stråkmusiker; otaliga kyrkor, bygdegårdar, pubar, bibliotek, sockenstugor, alpina VM, teatrar…

Till de häftigaste och mest meningsfulla uppdragen hör de skolturnéer som Archi Jamt med jämna mellanrum tar sig för, både i Länskulturens och egen regi. Barn från 6 år och upp till gymnasieålder har involverats, med stor förtjusning, i kvartettens värld. Samarbeten med körer, vokal-ensembler och artister som popsångerskan Karin Turesson och jazzmusikern Leif Olsson har avlöst varandra.

Kvartetten har medverkat på ett antal cd:s, inte minst på nysläppta "Festival of the Poplars" med verk tillägnade sig själva av Johan Ederfors.

Archi Jamts stora styrka är en fantastisk bredd inom ensemblen och mod att anta utmaningar – alltid med stor hängivenhet och genuin spelglädje!

Bengt-Eric Norlén

Archi Jamts primarie som utbildat sej vid Örebro musikhögskola samt i London. Jobbade 10 år i Helsingborgs symfoniorkester / Helsingborgs stråkkvartett innan längtan till Jämtland blev för stor och han flyttade 1991 hem till gården i Oviken där han också sköter de flesta sysslor som hör en gård till. Har byggt sej en övningsateljé i gamla stallet där han kan dra sej tillbaka och öva när det blir för stojigt i huset (har 4 barn - Ida, Anna, André, Isabell + sambo Berit som också har två barn - Stina, Per samt beaglen Higgins). Varvar sitt lärarjobb på Birkas musiklinje med eget konserterande, leder Ovikens kammarorkester, är ordförande i föreningen Ovikenmusik som varannan sommar ordnar en stor musikfestival i trakten mm mm. Sitter aldrig still och är för det mesta på ett inspirerande gott humör vilket sprider sej till alla i hans omgivning!

Annelie Rydh

Kvartettens andraviolinist som efter 10 års boende i förskingringen, bla. i Örebro och Budapest, också flyttat hem till Jämtland och födelsehuset i Bingsta, numera ommålat till vitt med lila knutar!

Annelie kombinerar en halvtid som fiollärare på Bergs kulturskola med diverse speluppdrag och har sedan 16 år tillbaka en fast plats i pianotrion Trio Quinta som gärna hänger sej åt gammaldags café/restaurangmusik á la "Tango Jalusie". Förutom att på fritiden motionera hundar har hon en passion för allt som har med Ungern att göra och blir lyrisk av att brottas med ett ungerskt adverbialsuffix eller en predikativ syntagm.

Peter Roos

Även han hemvändande jämte efter studier i Malmö och Stockholm. Spelar alt samt nästan allt i musikgenreväg, riksspelman, fd dansbandsmusiker och nu aktuell i bluegrassbandet Blue Mountain Boys vilka släppte sin första skiva i höstas. Har även en vacker sångstämma som vid ett flertal tillfällen hörts i "O Helga Natt" på juldagsmorgon.

Gift med Görel och har tre barn - Simon, Ida och Gabriel. Är svag för det italienska köket (svärfar kommer från Genua) samt science fictionfilmer och som extra merit kan nämnas att han blev "Årets Näck" 1997 och 1998 (för bildbevis se www.näck.nu).

Archi Jamt (Foto: Anna Sivertsson)

Katarina Åhlén

Katarina Åhlén gjorde en kort barnkarriär i familjens blockflöjtskvartett, men cellon blev sedermera hennes huvudinstrument. På musikkonservatoriet i Norge fick hon lära sig att "träff tonan" och dessutom med "meir sånn passion", och beslutade sig 2003 för att flytta hem till Jämtland och ge livet som frilansmusiker en chans. Där är hon kvar och trivs ypperligt med närheten till slalombackarna. Musicerandet är brett och hon är medlem i band som Eastwick, Trio Quinta och TPFC.

Katarina har medverkat på ett stort antal cd:s i alla möjliga genrer mellan hårdrock och visor på jamska. Hon är också matte till både hund och häst vilket passar bra då hon är närmast maniskt beroende av att vara ute i naturen. Obotlig tidsoptimist men brukar ro ihop det i slutändan ändå.